Антична и средновековна крепост “Боженишки Урвич” – от началото до днес

По повод професионалния празник на българските археолози, в Исторически музей-Ботевград бе открита изложба „Антична и средновековна крепост Боженишки Урвич – от началото до наши дни“, уважена от ръководствата на Община Ботевград и Общински съвет Ботевград, много гости и приятели на музея.

🎞📉 В подготвената презентация, директорът на музея Рени Петрова, припомни факти от историята на проучванията. Наблегна на огромната заслуга на тогавашния директор на музея г-н Павел Дишев за продължилите почти двадесет години проучвания, значението и ролята на културната старина, както и усилията в посока проучване, опазване, социализиране и адаптиране на недвижимото културното наследство в миналото и с днешна дата.

🪙 Обобщени бяха и резултатите от проведените през лятото на 2023 г. археологически разкопки на крепостта, след 35 годишно прекъсване, както и отчетени изразходваните финансови средства, осигурени от Община Ботевград.

⚔️🇧🇬 Крепостта “Боженишки Урвич” е обект с изключителен висок статут в научните среди, културна ценност с национално значение още от 1966 година и дългогодишна и утвърдена туристическа дестинация. Очакваме тази година отново да бъде обект на научни изследвания, които по естествен начин биха запазили територията и от недобросъвестни посегателства с иманярски произход, и биха спомогнали за издигането на туристическия потенциал на общината.

Изложбата съдържа 20 постера, дело на художника на музея Маргарита Йованович и ще останат на разположение на нашите посетители до 26 март тази година.

Заповядайте!

Снимки: Р. Маринов и В. Георгиева

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *