На 18 май 2024г. /събота/, Исторически музей-Ботевград се присъедини към Европейска нощ на музеите, заедно с повече от 60 музея и галерии.

Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, отбелязан за първи път през 1978г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Нощта на музеите бе открита от Рени Лазарова – директор на Исторически музей-Ботевград. „Малко повече от десетина години в съботите около 18-ти май …

На 18 май 2024г. /събота/, Исторически музей-Ботевград се присъедини към Европейска нощ на музеите, заедно с повече от 60 музея и галерии. Read More »

Днес Исторически Музей – Ботевград бе домакин на инициативата “Весело лято в града”, която Община Ботевград организира за поредна година.

Темата на нашето творческо ателие бе претворяването на декоративен елемент, тип “Българска шевица” върху буркан, който се превръща в красива ваза чрез техниката “Декупаж”. Традиционно музейните специалисти започнаха с кратка встъпителна беседа за възникването и развитието на тази интересна техника през вековете и приложението й в наши дни. Табла с изображения, представящи видовете шевици в …

Днес Исторически Музей – Ботевград бе домакин на инициативата “Весело лято в града”, която Община Ботевград организира за поредна година. Read More »

На 5 юни гости в Исторически Музей – Ботевград бяха учениците от ПГТМ “Христо Ботев”, гр. Ботевград. Като част от проекта на МОН “Културните и научните институции като образователна среда”, една от дейностите се реализира с посещение в музея.

Директорът на музея, г-жа Рени Петрова, изнесе прекрасна образователна беседа и запозна учениците с историята на ботевградския край, а те от своя страна, показаха познания, свързани с българските традиции и обичаи.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Петя Зашева е артист на свободна практика, ориентиран към визуалните изкуства, посветени на опазването на околната среда и екологията. В своята изложба “Сини мечти” тя ще представи свои пана от различни рециклирани материи, в които са вплетени автентични, ръчно изработени дантели. Също така, авторката ще покаже нагледно тънкостите при изплитането на дантели тип “Калоферски”, но …

ЗАПОВЯДАЙТЕ! Read More »

На 1-ви юни, Международният ден на детето, лекториумът зад Исторически Музей – Ботевград се превърна в място за истинско вълшебство за децата.

В партньорство с Ротари клуб-Ботевград, на гости на малчуганите бяха Цветелина Георгиева, Вероника Налбатска и техния “Тигър необикновен”. Дечицата си тръгнаха с подаръци – балони, книжки и рисунка върху личицата, както и покана да се присъединят към празника в градския парк. Честит празник, мили деца – малки и пораснали!

За поредна година Исторически Музей – Ботевград се включва в културния форум “Европейска нощ на музеите и галериите 2024”.

Европейска нощ на музеите 2024 Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма …

За поредна година Исторически Музей – Ботевград се включва в културния форум “Европейска нощ на музеите и галериите 2024”. Read More »

В Световния ден на книгата /23 април/ в Исторически Музей – Ботевград се проведе среща-дискусия с д-р Петър Берон. Въпреки лошото време, конферентната зала на музея се напълни с любителите на природата и зоологията. Повече от час публиката с интерес изслуша вълнуващите разкази на д-р Петър Берон, разкриващи преживяванията при пътуванията му в екзотични места …

Read More »

На 23 април /вторник/ от 18:00ч. в Исторически Музей – Ботевград ще се проведе среща с д-р Петър Берон. Тя се организира от Ротари клуб Ботевград. Дискусията ще бъде по различни теми, като д-р Петър Берон ще представи и най-новите си книги. Заповядайте!