За поредна година Исторически Музей – Ботевград се включва в културния форум “Европейска нощ на музеите и галериите 2024”.

Европейска нощ на музеите 2024

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви. 

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния  ден на музеите, честван за първи път през 1978г. – 18 май! Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

На 18 май 2024г., събота, Исторически музей-Ботевград  се присъединява към европейския празник заедно с повече от 50 музея и галерии!

Заложихме на представяне на значими събития от местните изкуства и спорт, както и на последните тенденции в общественото културно и социално пространство за многоликия образ на музеите. Съвременното изкуство и технологиите навлизат все по-категорично и от ден на ден засилват ролята си за развитието и модернизирането на едни от най-консервативните културни институти, каквито са музеите в България.  За това решихме в партньорство с Фондация „Съвременност“ да включим за първи път в този пъстър форум един младежки и иновативен проект, създаден от DIGIPHYSICS и носещ топлото наименование „Гора“. Няма да разкривам предварително много, само ще кажа, че той е част от по-голям проект № „25-00-79 Акция младежи“, включващ в себе си и участието на DJ SMYAH. Представянето на този проект, свързан с дигиталните изкуства ще се случи в залата за съвременно изкуство към Исторически музей – Ботевград „Хетеротопии“ с приблизителен час 19.00 часа, което разбира се стана възможно и със съществената подкрепа на Община Ботевград.

Преди това в сградата на музея, традиционно с нашите малки партньори от детски хор „Бонка Големанова“ под диригентството на Боряна Нешкова, ще открием нощното приключение с песен!

Фотографската изложбата, която сега е в зала „Арена – Ботевград“, визуализираща успехите на баскетболния мъжки отбор на „Балкан“, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974г., както и оригиналът на купата също ще бъде на разположение на нашите гости, партньори и приятели.

Часовниковата кула ще очаква своите приключенци в нощното и покоряване от 20-00 до 23.00 часа. Нощта на музеите е отворена за всички! Заповядайте, за да споделите тези моменти на откривателство около богатото културно наследство и изкуството заедно с Вашите семейства и приятели!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *