На 18 май 2024г. /събота/, Исторически музей-Ботевград се присъедини към Европейска нощ на музеите, заедно с повече от 60 музея и галерии.

Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, отбелязан за първи път през 1978г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

Нощта на музеите бе открита от Рени Лазарова – директор на Исторически музей-Ботевград.

„Малко повече от десетина години в съботите около 18-ти май по никое време – май, май през нощта, тук при нас в музея се случват най-различни интересни и широкоспектърни събития, облечени по съдържание и смисъл в научни, изкуствоведски, културни и обществено-значими послания. Организирани от нас, музейните специалисти, с подкрепата и в партньорство с културните и образователни институции на територията на цялата община, артисти от художествените, приложните и визуални изкуства, обществени клубове и сдружения, неправителствени организации и фондации, колеги от страната и чужбина, различни бизнеси в частния сектор и Община Ботевград.” С тези думи директорът се обърна към присъстващите посетители, при откриване на събитието.

По думите ѝ, темата тази година, а именно: “Музеи за образование и изследователска дейност“, подчертава все по-нарастващата роля на музеите в образоване на хората от различни възрасти, чрез интересно, емоционално и различно изучаване на миналото и природните богатства. „Тази тема поставя акцента върху образователната и изследователската роля, която напоследък все по-отчетливо се усеща в общественото пространство. С упорита и системна работа музейните специалисти допринасяме за обогатяване на различни клонове на науката“, каза Рени Лазарова. Тя отправи благодарност към екипа на музея за сърцатата работа, която извършват с любов и отдаденост, понякога и напълно безвъзмездно.

По традиция, за посетителите на музея бе предвидена Празнична програма, в която взеха участие Детски хор „Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова и корепетитор Силвия Младенска, и деца от Детска музикална школа при Народно читалище „Христо Ботев 1884“ Ботевград, с преподаватели Иванка Савова – пиано и Иван Иванов – тромпет.

На посетителите беше представена фотоизложба, запечатала малка част от успехите на баскетболния мъжки отбор на „Балкан“, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974г. Оригиналът на купата, както и голяма част от теченията на вестник “Ботевградски пламък”, където през годните са отразени успехите на баскетболния отбор, бяха на разположение на гостите и приятелите на Исторически музей-Ботевград в нощта на музеите.

В 19.00 часа в залата за съвременно изкуство “Хетеротопии” към музея, бе открита впечатляващата дигитална инсталация с наименованието “Гора“. Тя е създадена в рамките на проект „Акция младежи“ на Фондация „Съвременност“, ръководена от Радостина Вутева и бе част от акцентите в тазгодишната програмата. Инсталацията е дело на екип DigiPhysics.

„Гора“ предоставя уникално преживяване на посетителите, потапяйки ги във виртуална гора, създадена от звук и светлина. Това е пространство, където дигиталното и реалното се сливат в полупрозрачна нишка. Съчетанието от атмосферна музика, в акомпанимент на природни и дигитални звуци, с флуидни и динамични визии пренасят в една спокойна среда и приятно безвремие.

В подкрепа на целта на проекта, насочена към ангажиране на младите хора в града чрез изкуство, в рамките на инициативата се проведе и лекция на младежкия активист Никола Живков с млади хора от града. Вечерта завърши с музика на DJ SMYAH.

Дигиталните инсталации ще бъде отворена за посещения до 2-ри юни, всеки ден от 10:30 до 13:30 часа и от 17:00 до 19:30 часа (включително събота и неделя). Повече информация за проекта тук: https://www.facebook.com/groups/6847217982072475/ ;

https://www.instagram.com/sto…/contemporarysocietyfoundation

В празничната нощ музейните обекти, баха посетени от стотици желаещи да съпреживеят поредните инициативи, като някои от тях останаха отворени до 1.00 часа на 19-ти май.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *